35. YIL

 

Toz boya kaplama sistemi boya partiküllerinin genellikle tek kutupla oluşturulan elektrikle yüklenmesi prensibine dayanır. Yüklenmiş partiküller topraklama yapılmış metal yüzey üzerine gönderilir ve yapışması sağlanır.Partiküllerin yüklenerek metal yüzeye hareket etmesi ve yapışması için elektriksel ve mekanik güç kullanılır.

Elektriksel güç yüklenmiş partiküllerin birbiri ile etkileşmesinden ve tabanca ile metal yüzey arasında oluşan manyetik alandan oluşurken, mekanik güç tabancada kullanılan basınçlı hava yolu ile oluşur.
Aynı anda oluşan bu mekanik ve elektromanyetik güç boya kalitesinde ve performansında önemli bir rol oynar.

 

Elektrostatik toz boya solvent içermeyen, yüzeyi dış etkenlerden korurken kozmetik görünüm sağlayan bir yüzey kaplama metodudur. Solvent içermemesi tozboya içinde çözelti oluşturan madde bulunmadığı anlamına gelir.
Solvente belli limitlerin üzerinde maruz kalınması halinde deri, göz, ciğer ve diğer organlar zarar görebilir.
Solvent yapıştırıcı, vernik, mürekkep, yağ çıkarıcı gibi ürünlerde bulunur.
Solvent içermeyen tozboya boya operatörü ve uygulayıcılar için sağlık ve iş güvenliği açısından bir avantajdır.

PROSES TANIMI:

1. Ön yüzey işlem:

YAĞ ALMA: Metal yüzey üzerinde mevcut yağ tabakasının temizlenmesi işlemidir.
DURULAMA: Yağ alma sonrası yüzeyin basınçlı su ile durulanması işlemidir.
FOSFAT KAPLAMA: Fosfatlama tekniği malzeme yüzeyinde parça koparma işlemini de içerdiğinden aynı zamanda yüzeyde mekanik değişiklik yapan bir işlemdir. İşlem sonunda fosfat kristalleri metal yüzeye yapışarak koruma tabakası sağlar.
Fosfatlama işleminin iki faydası vardır:

• Öncelikle fosfat kristalleri boyanın yüzeye tutunması için yapışmasını kolaylaştırıcı organik bir yüzey oluşturur.
• İkinci olarak fosfat tabakası boyanın çizilmesi durumunda korozyona karşı ikinci bir kalkan olarak koruma sağlar. Pas ilerleme testlerinde fosfatlı yüzeylerin fosfatsız yüzeylere göre düşüş gösterdiği saptanmıştır.

KURUTMA: Kurutma işleminin üç temel amacı :

• Diğer adımlara geçmeden paslanmayı önlemek
• Kozmetik nedenlerden ötürü su damlası izi kalmasını engellemek
• Boya öncesi yüzeyi kurutmak Kurutma işlemi ısıtılmış hava ile yüzey üzerindeki suyun buharlaşmasını sağlamak amacı ile yapılır.

2. Boyama işlemi: Boya kabini içinde elektriklenme tekniğine göre corona veya tribo şarjlı tabancalar yardımı ile toz partikülleri metal yüzey üzerine hava ile püskürtülerek kaplama işlemi sağlanır.
3. Kürleme işlemi: Pişirme fırını konveksiyonel özelliklidir. Metal toz kaplanmasının ardından boya özelliğine bağlı olarak genelde 180-200 ºC ısıtılmış hava içinden geçirilir. Yine boyanın kimyasal özelliğine bağlı olarak belirli bir süre bu ortamda tutularak boyanın kürlenme sıcaklığına ulaşması, yumuşayarak malzemeye tutunması ve film tabakası halinde yüzeye tutunmuş şekilde ortamdan ayrılması işlemidir.

yukarı çık